Thursday, February 4, 2021

Roti Pelangi

 Assalamualaikum semua ๐Ÿ˜Š

Pejam celik, pejam celik,
Dah tahun 2021 dah
Dah masuk bulan Februari pun
Tak sempat nak buat entri baru
Padahal berjalan ke rumah orang, 
Komen sana sikit, sini sikit sempat ajeee
Rumah sendiri terabai ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Permulaan tahun 2021 ni memang sibuk sikit
Alhamdulillah dapat banyak permintaan roti
Salah satu roti yang baru cuba buat adalah roti pelangi





Roti pelangi ni jenis roti tawar
Bentuk loaf
Seketul gitu
Ramai juga peminatnye
Dalam pada tak berapa yakin nak buat tu,
Rupenye hampir 40 buku jugak terjual
Tak termasuk yang saje² buat bagi orang sana, bagi orang sini
Mungkin dah lebih 50 buku
๐Ÿ˜Š
Ehhh..meh la kite share cara buat roti tawar ni

ROTI TAWAR/ROTI PELANGI

188gm susu full cream sejuk
280gm tepung hi protein
30gm gula
1 sudu kecil yis
25gm marjerin
Pewarna (kuning, pink, biru &ungu)

Caranya:
- Masukkan susu, tepung, gula dan yis ke dalam bread maker
- uli sehingga ia bercampur mesra
- masukkan marjerin dan uli lagi selama 45minit
- bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan mengikut warna yg diingini
- gelek nipis setiap bahagian, susun bertindih dan gulung
- guna loyang 8x4x4
- bakar selama 40minit pada suhu 160°c (bergantung kepada oven anda)


Ni saje buat 2 kaler je. Original n choc. Khas untuk peminat roti mami. Ahnaff la kan..sape lagi ๐Ÿ˜‚

Selamat mencuba teman².




2 comments:

  1. Uish... Kat temoat saya hujan panas semalam patutnya ada pelangi tapi tak nampak. Rupanya pelangi muncul di sini.. Cantik macam ice cream paddle pop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini dah lama tak hujan. Tu yang jadi pelangi buatan je tu ๐Ÿ˜‚

      Delete