Friday, July 8, 2022

Nasi Lemak Permintaan Anak Bujang

 Assalamualaikum korang 😊.

Ehhhh..ingatkan jumpa lagi lepas raya.
Rupenya harini masih bersiaran 🤣.
Sementara menunggu kek pandan masak, sambil² tu berblog la kejap.
Sebenarnya dari semalam lagi Ahnaff mintak nasi lemak.
Hampir nak buat dah semalam tapi tetiba teringat yang harini dia dah start cuti.
Cancel plan nak masak, terus cuti masak. Hahaha
Kat rumah ni kalau masak nasi lemak, memang menu sepanjang hari konsep dia.
Sarapan dan lunch dah tentu. Kalau ade lebih juga, buat dinner terus 😅

Sambal udang ni dah masak awal² malam tadi. Balik dari ambil Ahnaff taekwando terus siang udang tu. Tidokan Sofea n terus masak. Dalam pukul 12 lebih kot baru siap. Buat sambal udang awal sebab nak jimatkan masa. 

Pagi tadi tinggal masak nasi, buat sambal bilis sikit (sebab sambal kat udang tu macam sikit. Tak puas nak gaul dengan nasik). Sambal bilis tu buat last minit, cepat² sebab takut nanti abah ahnaff tak sempat nak makan sebelum dia gi keje. Goreng isi ayam celup tepung, bilis n kacang. Sayur langsung takde sebab lupe nak beli timun 😅.

Ayam potong dadu, tepung bestari original, satu mangkuk yang dah bancuh, satu mangkuk lagi tepung kering.

masukkan potongan ayam dan gaul rata dengan batter tu. Perap kejap pun lagi elok. Tapi sebab nak cepat, tak dan nak perap 🤭.

Pastu masukkan dalam tepung kering tu, gaul² kan sampai tepung tu menutupi semua bahagian isi ayam. Pastu boleh terus goreng je.

Ni kejadiannya. Alhamdulillah sedap. Tepung pun elok je bersalut. Kalau sotong pun saya selalu buat guna kaedah yang sama. InsyaAllah menjadi. 

Malam tadi abah Ahnaff bawak balik sebijik lagi durian. Hat ni tak taw jenis ape. Tak kuning mengancam, tapi rasanya memang sedap berkrim. Nyummm³
Abah Ahnaff cakap, durian dah hujung² musim dah untuk fasa 1. Nanti akan ade fasa 2 pulak..iye keeee?? 😅
Tapi alhamdulillah, musim ni puas betul makan durian. Dari mousang king, IoI, udang merah, D24 sampai la ke durian kampung.  Yang best tu, jenis mahal² tu semua dapat free 🤣. Rezeki Ahnaff la. Sampai dia pun jemu dah makan durian.












6 comments:

  1. Cantik hasil gorengan ayam tu. Lauk-pauk nasi lemak nampak mengancam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal udang atau sambal sotong memang tak pernah tak mengancam. Lagi² makan dengan nasik lemak kan kak.

      Delete
  2. Ya Allah ...nampak sedapnya nasi lemak sambal udang tu..
    Nanti ...nak pi mengendap tengok mana abah Ahnaff ni dapat buah durian cecantik ni...sehari sebiji bawa balik..
    Nanti nak tahan abang Ahnaff kat jalan..minta sebiji🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. akak tunggu abah Ahnaff kat tol gombak ye 🤣

      Delete
  3. kat sarawak ni belum lg musim durian.. hanya mampu tengok je sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama ye musimnye kakmim. Kat belah sana bila durian mula luruh kak?

      Delete