Assalamualaikum semua π.
Last week, hari ahad mami cuba buat karipap pusing.
Ni semua atas pengaruh CikLah (makcik sebelah atok. Adik atok) la ni.
Haritu dia order brownies untuk birthday sepupu mami.
Masa hantar order tu, memang ada bawakkan dia donut frozen.
Saja buat bagi dia untuk kudap² waktu berbuka.
Masa tu la dia duk cucuk² suruh buat balik karipap dan donut frozen tu.
Dulu masa belum ada Ahnaff, memang mami ni keje buat karipap dan donut frozen.
Tapi time tu karipap biasa je. Bukan karipap pusing.
Sampai atok tu belikan petisejuk beku la.
Demi support bisness anak dia π€.
Rasanya sebelum PKP haritu dah slow sikit buat kuih frozen.
Ni rasa macam nak buat balik karipap n donut frozen tu.
Sofea pun dah besar.
Boleh dah la kot mula semula. Hihihi
Ini brownies yang CikLah order. Saje je nak tunjuk kat korang π€.
Ini percubaan hari ahad aritu. Memang elok menjadi lapisannya tu. Tapi, masalahnya rapuh sangat la pulaknya. Rasa macam terlebih adunan marjerin tu. Sedap dah sedap dah, tapi tu la, kalau rapuh sangat pun tak syok jugak.
Yang ni buat semalam. Ni adunan yang pertama. Resepi berlainan dari yang memula hari ahad tu. Resepi yang ni lebih simple. Senang je. Tapi masalahnya, doh tepung tu pulak tak kena. Bila digoreng liat la pulakk π.
Ni adunan tepung ketiga. Bila dah goreng yang adunan kedua tu, rasa liat, terus mami korbankan je adunan tepung yang tu.
Bancuh adunan tepung yang baru ikut resepi kulit karipap yang selalu buat tu.
Adunan marjerin yang uli memula tu tak buang. Guna je semula yang tu.
Alhamdulillah, bila digabungkan resepi mami dengan resepi doh marjerin yg kedua tu, menjadi helokk π.
Happy la kann.
Nanti tinggal lagi nak prektis bagi lapisan dia tu lebih cantik lagi π.
Esok plan nak buat lagi.
Malam ni nak buat inti sardin+kentang pulak.
Yang sebelum ni buat inti keledek.
Mami memang suka inti keledek.
Budak2 ni pun suka inti keledek.
Sebab dia macam manis² pedas sikit kan.
Suka la diorang.
Tapi ye la kan..
Budak dua tu, ape je yang diorang tak suka kannnn πππ.
Lawa elok je rupa karipap pusing tu haiii...tangan jenis menjadik ginilah kan..best jek...Sedapnya inti keledekkk...sukaaa
ReplyDeleteKannn, inti keledek yang sedap.
Deletewahhhh helok kejadian karipap pusingnya tu hehehe
ReplyDeleteHelok gitu² je. Nak kene prektis lagi tuuu. Hahaha
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteRajinnya mami.. tapi sayangnya kena korbankan salah satu adunan tu. Liat memang sampai tak boleh kunyah ke macam mana mami?
ReplyDeleteBoleh la kunyah tapi rasa macam xbest. Kenyal² gitu. Tapi kan, si Pia suka yang liat tu π. Tekun dia makan kunyah lelama. Hahaha
DeleteBolehlah buat bisnes karipap pusing frozen
ReplyDeleteInsyaAllah. Memang itu pun plannya wak π€
Deleteserba boleh sungguh la Jaja ni...akak pun suka karipap liat boleh la geng dgn sofia...
ReplyDeleteSamosa simpul kan? nampak mcm isi padu & padat.. mesti sedap kan :)
ReplyDeleteEh...tengok Jaja buat karipap pusing baru sedar dah berzaman tak buat..entah skill ada lagi ke tidak..
ReplyDeleteTapi saya salalu fail bila lapisan dia ternganga bila digoreng...
Brownies strawberry π & π« tu menggoda keimanan
karipap ni org johor panggil epok epok., hehe
ReplyDeletealahai cantik nye kejadian karipap pusing dia hahaha. terbaikk
ReplyDelete