Thursday, October 13, 2022

Cerita Bercampur #13102022

 Assalamualaikum korang 😊.

Fuhhh.. lamanya tak update sini.
Sibuk berjalan rumah orang je.
Rumah sendiri berhabuk² dah nihh.
🤭
Banyak cerita tapi tak tau nak cerita ape. Hahah
Dilema mak mak ke nihh

Cekodok pisang dan nasi goreng yasher². Vekodok pisang tu guna resepi mak Cella, memang menjadi tau. Tak guna tepung gandum, cuma guna tepung beras. Sedap. Tak serap minyak macam selalu. Sampaikan Ahnaff cakap "mami dah pandai buat cekodok hitam macam nenek" 🤣.
Saya buat ni guna 5 biji pisang berangan, gula 1 sudu, secubit garam dan tepung beras agak² je. Hihihi. Adunan sedang² je. Tak cair sangat dan tak terlalu kental. Petang ni kalau rajin nak buat lagi 🤭.


Dia makan nasi goreng campur dengan cekodok. Tak pe nak, janji mau makan. Habis yang mami masak. Cekodok tu sekejapan je dah licin. Tak sempat abah dia nak merasa. Hahaha


Ni cekodok bilis bawang. Tak ingat hari ape. Biasanya kalau tak berapa rajin nak masak dinner, memang buat cekodok camni je. Sebab dah terbiasa dinner pukul 6.30-7petang, so anak² pun ok je. Malam memang dapur tutup dah. Takde masak or makan malam². Kalau Ahnaff lapar or dia rasa nak kunyah², biasanya dia carik biskut atau roti. Tapi jarang sangat lah sebab dia tu pukul 8.30 dah tido dah 🤣.

Roti sosej. Permintaan Ahnaff nak bawak bekal gi sekolah. Mami turutkan jela permintaan dia. Asalkan semua bahan cukup, mami onzz aje.

Bawak 4 ketul, boleh share dengan kawan.

Cerita atas ni semua throwback ajeee. Hahaha. 
Tak ingat dah hari ape. 
Ade yang minggu lepas, ade yang 2 minggu lepas.
Hihihi

Haaaa..yang ni baru pagi tadi. 


Bawak 5 ketul. Feveret dia ni.

Pagi tadi abah Ahnaff pagi² dah keluar pi keje.
Lepas subuh terus gerak.
Makanya pagi ni mami la siapkan Ahnaff n hantar dia sekolah.
Pukul 7 kejutkan dia bangun, mandi, siap².
Dalam pukul 7.30 camtu tetiba dia tanya "mami buat tak dorayaki? Nak bawak bekal".
Aduhhhh nak oiiii..
Memang dari semalam dia mintak tapi mami lupe. Hahaha.
Jadinye tadi, cepat² adun. Buat pun sikit je. Dapat la 7 ketul camtu.
Mujur sempat sampai sekolah sebelum pukul 8. 
Ngam² pukul 7.58 pagi sampai depan sekolah. Hahaha


Pic lama ni

DORAYAKI VERSI MUDAH
100gm gula - boleh kurangkan
3 biji telur
140gm tepung naik sendiri
Nutella secukupnya (sapu pada pancake yang dah siap dan kapitkan dengan sekeping pancake).
- Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan sedikit esen vanilla.
- Masukkan tepung naik sendiri dan kacau rata.
- Biarkan adunan lebih kurang 10minit sebelum boleh dimasak. 

* Tips masa memasak - Kalau nak gebu n lembut, jangan tunggu sampai permukaan pancake tu terlalu berlubang² dan kering. Agak² dah ade buih², or lubang sikit² tu, terus terbalikkan je. Nanti dia naik cantik je. 😊
- siapppp.





7 comments:

  1. rajinnya mummy Ahnaf. Semua nampak menyelerakan pulak tuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Ahnaff yang request, nak taknak memang kene rajin sbb dia memang makan sungguh². Hihihi. Tu yg mami pun bersemangat je nak buat.

      Delete
  2. Wah,Ahnaff dah pandai memuji mami no...👍
    Sedap kan buat cekodok guna tepung beras..Bagus la biasakan makan sebelum pukul 7 malam..Saya ni entah bila nak disiplin..🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap kak. Terima kasih berkongsi resepi. Petang tadi buat lagi cekodok pisang. Hahaha.
      Budak² ni dinner awal sebab malam pun tido awal. Kadang lepas marghrib dah tido dedua.

      Delete
  3. Wah rajinnya buat dorayaki.
    Thanks share resepi..
    Boleh VM cuba hehehe

    ReplyDelete
  4. rajinnya mmy bersilat kat dapur!
    nak jadi anak angkat mmy lah hehehe

    ReplyDelete
  5. Ohh, guna tepung beras eh buat jemput pisang. Boleh latry nnt. Saya buat jemput, kadang jadi, kadang keras, kadang lembik, teruk betul tak reti memasak ni.

    ReplyDelete