Assalamualaikum korang 😊.
2,3 hari ni masak nasi mesti tak habis.
Padahal bukan masak banyak pun.
Nasi tu pulak sayang nak buang, duk kumpul² dapat la 2 cawan.
Ermmm..jadinye petang tadi merajinkan la diri sendiri buat apam beras.
Rasa senang nak buat sebab resepinya senang je.
Ahnaff pun suka.
Dia siap cakap nak bawak bekal apam esok pagi.
Makanya mami asingkan la sikit. Simpan dalam petisejuk.
Esok pagi kukus je semula.
Apam Beras
---------------------------------------------------
1 cawan nasi sejuk
¾ gula (boleh kurangkan lagi. Ikut citarasa sendiri)
1 cawan air
- blend tiga bahan diatas. Blend hingga halus. Kemudian masukkan,
1½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 sudu besar yis
- blend lagi hingga halus dan sebati.
- perap adunan selama 45minit atau sejam di dalam bekas yang bertutup (saya biarkan je dalam blender tu. Agak² dah naik cecah penutup tu, ok dah la 🤣).
- kukus dengan api yang sederhana kuat selama 15 minit.
Ni guna emulco pandan kelapa. Tak tambah pewarna hijau. Jadi tak pekat sangat warna dia. Just nice je.
Banyak biji juga dapatnya tadi.
Bagi sikit dekat jiran depan. Hujan² ni sedap buat minum petang.
Ambil sikit adunan yang original tu, nak try test acuan serabi ni. Hihihi
Helokkkk.. tak la lekat sangat.
Mak saya cakap, kalau serabi yang original resepi lebih kurang je tapi dia guna tapai nasi.
Sebab tu serabi tu rasa manis² masam gitu.
Dia suka yang ni. Habis dia makan. Ahnasofea makan 2 keping, mami 2 keping dan selebihnya dia yang habiskan.
Lepas dia mandi petang tadi, tanya dia nak makan nasi tak?
Taknak jawabnya sambil tepuk² perut cakap perut dia dah penuh dengan apam yang mami buat 🤣🤣.
Nampak cantik kejadiannya.
ReplyDeleteBagus tak membazir.
Alhamdulillah. Menjadi elok 😊
DeleteAhnaff ni penghibur mami betul la...
ReplyDeleteBagus dia..nak mencuba semua makanan yang mami masak..Sesetengah kanak-kanak baya dia memilih..
Terbayang pic Ahnaff pakai boot pua cu kang tu..macam kena je ngan dia jadi kontraktor...
Dia memang suka mencuba apa yang mami masak. Tapi kalau makan kat luar, kalau dia tak berkenan, tak makan jugak 🤣
DeleteApam Beras ni Mak selalu buat..sekali sekala dapat makan memang best!
ReplyDeleteRasanya kan, buat sndri lagi puas hati. Kadang tu kalau beli, rasa dia macam bergas sebab kadang ade org buat guna eno.
Deletedah lama tak buat apam beras ni, makan cicah kelapa yg agak masin sedap nya... serabi tu makan gitu je ke ada cicahnya?
ReplyDeleteAahh, biasa orang cicah ngan kelapa kan kak. Tapi kitorang suka makan kosong camni je.
DeleteSerabi tu kalau org jual, rasa dia agak masin n ade cicah dia macam serawa durian. Tp versi yang ni manis. Takyah cicah pape pun sedap.
Gebu-gebas apam berasnya tu.
ReplyDeleteSedapkan serabi, tapi rasanya belum pernah buat sendiri.
Nanti nak cari resepi serabi yang original. Nak cuba buat juga 🤭
Delete